ДОСТУПНІСТЬ ВИЩОЇ ОСВІТИ В КОНТЕКСТІ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ВИЩУ ОСВІТУ»

Автор

, доктор економічних наук, професор, Харків, Пушкінська, 77

В рубрицi

Економічний аналіз права;

Signed print

23.10.2015

Issues number

2015 - № 4 (23)

Page

88-97

Type of articles

Наукова стаття

Code UDK

330.1:378(477)

ISSN print

2411-5584

Abstract

Постановка проблеми. Норми Конституції України і ст. 4 Закону України «Про вищу освіту» містять правові обмеження щодо права на вищу освіту, надаючи можливість її безоплатного здобуття: а) у державних і комунальних ВНЗ; б) на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти; в) якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває уперше за кошти державного або місцевого бюджету. Крім того, в суспільстві має місце неоднозначне розуміння доступності вищої освіти та її видів.
Аналіз останніх досліджень і публікацій. В Україні економічні проблеми доступності вищої освіти досліджують О. С. Марченко, О. Сушинський, І. В. Тимошенков, Л. І. Федулова, К. С. Чуприн, О. О. Чуприна та ін. Проте їхні підходи до тлумачення сутності та законодавчого гарантування доступності вищої освіти мають певні відмінності.
Формулювання цілей. Мета статті — проаналізувати сутність та види доступності вищої освіти, виокремити економічні проблеми впровадження відповідних норм Закону України «Про вищу освіту», які потребують свого першочергового розв’язання.
Виклад основного матеріалу. У статті здійснено системний аналіз доступності вищої освіти в Україні. Соціальну доступність вищої освіти визначено як можливість здобуття освіти незалежно від статі, етнічної належності, віку, раси або соціального стану людини. Інтелектуальна доступність вищої освіти означає можливості і здібності до засвоєння певної сукупності знань, умінь і навичок відповідно до освітніх програм і стандартів вищої освіти основною масою населення. Територіальна доступність освіти пов’язана із задоволенням потреб регіонального ринку праці у відповідних фахівцях та наближенням місця навчання здобувачів вищої освіти до їх місця проживання. Економічна доступність вищої освіти передбачає, що розмір фінансових витрат домогосподарств на придбання послуг вищої освіти є необтяжливим для них, не ставить під загрозу і не підриває задоволення інших першочергових потреб.
В Україні існує низка нерозв’язаних економічних проблем доступності вищої освіти. Серед них: дедалі більше перекладання витрат на вищу освіту з держави (платників податків) на здобувачів освіти; обмеженість здобуття вищої освіти для потенційних студентів із родин із низьким рівнем доходів та сільської молоді; відсутність дієвих і доступних фінансових компенсаторів видатків домогосподарств на
освіту; існування різних видів додаткових витрат студентів та поширення тіньових форм оплати освітніх послуг.
Висновки. Сучасна економіка потребує висококваліфікованих працівників, і освітнє право та законодавство повинні створювати всі умови для розвитку освітньої сфери, дійсного реформування вищої школи.
Коротка анотація статті
Анотація. Проаналізовано сутність та види доступності вищої освіти. Досліджено соціальну, інтелектуальну, територіальну, інформаційно-технологічну та економічну доступність вищої освіти в Україні. Особливу увагу приділено заходам з імплементації Закону України «Про вищу освіту».

Keywords

Вища освіта, доступність вищої освіти.

Рецензент

Зовнішній рецензент

Article in PDF

4 88-97

Bibliography

ні

Code DOI

Цей запис також доступний на: Англійська, Російська

05.10.2015